Site Loader

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ – 23 Οκτωβρίου, 2021

Αρνητική εξέλιξη είχαμε όσον αφορά την σχεδιαζόμενη εγκατάσταση Βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – ΒΑΠΕ (βιομηχανικού τύπου αιολικά πάρκα) στο Οροπέδιο Λασιθίου- Καθαρού περιοχές NATURA 2000 ιδιαιτέρου φυσικού κάλους . Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέςργειας (ΡΑΕ) προέβη στις 12 Οκτωβρίου 2021 σε επικαιροποίηση αδειών παραγωγής (με ευνοϊκότερους όρους) που είχαν εκδοθεί μεταξύ 2010-2012 στην εταιρεία << Κ.ΣΑΡΡΑΣ &ΣΙΑ ΟΕ. >> για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε 4 κορυφογραμμές του ορεινού όγκου της Δίκτης με μέσο υψόμετρο τα 1500 μέτρα, οι οποίες είναι : Λουλουδάκι ( Πάνω από Ι Μ Βιδιανής) με 13 ανεμογεννήτριες 29,9MW, τη Σελένα με 13 Α/Γ 29,9MW, Βαρσάμη (πάνω από Μέσα Λασίθι) με 12 Α/Γ 27,6 MW, και στο Καθαρό με 12 Α/Γ 27,6MW . Συνολικά 50 γιγάντιες ανεμογεννήτριες που η κάθε μια έχει ύψος 120 μέτρα και φτερωτή 70 μέτρα .
Η οροσειρά της Δίκτης που περιβάλλει το Οροπέδιο Λασιθίου και Καθαρού είναι χαρακτηρισμένη ως περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλους NATURA 2000 και προστατεύεται από την νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι σχεδιαζόμενες εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών συνιστούν οικολογικό έγκλημα για τον ορεινό όγκο της Δίκτης, με αποτέλεσμα να επίκειται μη αναστρέψιμη περιβαλλοντική καταστροφή . Το έργο προβλέπει διάνοιξη μεγάλων δρόμων πρόσβασης προς τις κορυφές και τις βουνοπλαγιές, μεγάλες εκσκαφές για την θεμελίωση των ανεμογεννητριών (βάσεις από μπετόν 350τμ) και των πυλώνων μεταφοράς του ρεύματος.
Συνέπεια αυτών, η αλλοίωση του ορεινού ανάγλυφου της οροσειράς καταστρέφοντας ιερά κορυφής , αρχαία -ιστορικά μονοπάτια και μητάτα . Η βιοποικιλότητα, αποτελούμενη από σπάνια ενδημική χλωρίδα (αμπελιτσιές zelkova ,arum creticum,viola cretica,tulipa cretica κ.α) θα κινδυνεύσει να εξαφανισθεί και θα υποβαθμισθούν βιότοποι, ενώ είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να θανατωθεί να εκτοπιστεί η προστατευόμενη ορνιθοπανίδα της περιοχής ( όρνια, γυπαετοί, χρυσαετοί) . Ας μην ξεχνάμε ότι τα δυο τελευταία χρόνια επέλεξαν το Οροπέδιο και φωλιάζουν – αναπαράγονται αρκετά ζευγάρια πελαργών . Το φράγμα Αποσελέμη μαζί με τις Λιμνοδεξαμενές του Οροπεδίου Λασιθίου έχουν αρχίσει να αποτελούν τώρα διάδρομο για μεταναστευτικά πουλιά . Όπου και αν σταματήσεις τριγύρω της οροσειράς συνέχεια παρατηρείς το πέταγμα από τους γύπες.
Επίσης ελλοχεύει κίνδυνος να υπάρξει αρνητική επίδραση και στο ιδιαίτερο μικροκλίμα της περιοχής που κάνει τον τόπο τόσο εύφορο.
Η εγκατάσταση των γιγάντιων ανεμογεννητριών στην προστατευμένη οροσειρά της Δίκτης αποκλείει την βιώσιμη ανάπτυξη με δραστηριότητες φιλικές προς το περιβάλλον, όπως ο εναλλακτικός τουρισμός, η ανάπτυξη του ήπιου ορεινού χειμερινού αθλητισμού, η πεζοπορία, η ορειβασία, η παρατήρηση πουλι κ.α. Επίσης, θα είναι μεγάλο πλήγμα για το τουριστικό προϊόν της περιοχής αφού θα υποβαθμιστούν οι αρχαιολογικοί χώροι της περιοχής. Ο συνολικός αριθμός επισκεπτών – τουριστών στο Οροπέδιο Λασιθίου & Καθαρού υπολογίζεται σε 500.000 τον χρόνο .
Πρόσφατα τον Ιούνιο 2021 μάθαμε ότι η Δίκτη περιλαμβάνεται σε πιλοτικά σχέδια διαχείρισης περιοχών Νatura 2000 στο έργο LIFE-IP 4 NATURA στην Περιφέρεια Κρήτης
‘’Η προστατευόμενη περιοχή ΕΖΔ – πΤΚΣ «ΔΙΚΤΗ: ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΛΑΣΙΘΙΟΥ, ΚΑΘΑΡΟ, ΣΕΛΕΝΑ, ΚΡΑΣΙ, ΣΕΛΑΚΑΝΟΣ, ΧΑΛΑΣΜΕΝΗ ΚΟΡΥΦΗ» με κωδικό GR4320002 αποτελεί ορεινή περιοχή με διαφορετικούς τύπους δασών και χαρακτηριστικούς τύπους οικοτόπων με υψηλή βιοποικιλότητα, από τα οποία προκύπτουν σημαντικές οικοσυστημικές υπηρεσίες. Η οικολογική σημασία της περιοχής οφείλεται στη μεγάλη ποικιλία οικοτόπων (οι περισσότεροι καλά διατηρημένοι), στην πυκνή δασική και μακία βλάστηση, ενώ φιλοξενούνται χαρακτηριστικά ενδημικά είδη χλωρίδας και πανίδας της Κρήτης και της Ελλάδας γενικότερα. Αρκετά από τα είδη χλωρίδας που καταγράφονται στη Δίκτη είναι στενοενδημικά και βρίσκονται αποκλειστικά στα βουνά της περιοχής.
Τα ενδιαιτήματα της περιοχής είναι πολύ σημαντικά για πλήθος προστατευόμενων αρπακτικών ειδών ορνιθοπανίδας, που είτε φωλιάζουν στην περιοχή, εμφανίζονται σποραδικά.
Παράδειγμα αποτελούν ο γυπαετός (Gypaetus barbatus), το όρνιο (Gyps fulvus), ο χρυσαετός (Aquila chrysaetos), ο πετρίτης (Falco peregrinus), το χρυσογέρακο (Falco biarmicus), η κοκκινοκαλιακούδα (Pyrrhocorax pyrrhocorax), ο γερακαετός (Hieraaetus pennatus) και ο σπιζαετός (Aquila fasciata). Για τον λόγο αυτό, η περιοχή έχει μερική χωρική αλληλοεπικάλυψη με την προστατευόμενη περιοχή (ΖΕΠ) GR4320010 «ΛΑΖΑΡΟΣ ΚΟΡΥΦΗ – ΜΑΔΑΡΑ, ΔΙΚΤΗΣ» που θα ευνοηθεί σημαντικά από τις διαχειριστικές δράσεις που θα εφαρμοστούν στην περιοχή. Επιπλέον, το GR4320002 παρέχει υδατικούς πόρους στον ταμιευτήρα του Αποσελέμη (ύδρευση) προσφέροντας εξαιρετικής σημασίας υπηρεσίες για την τοπική κοινωνία της ευρύτερης περιοχής’’
Πηγή: https://edozoume.gr
Υπενθυμίζεται ότι κατά της εγκατάστασης ΒΑΠΕ έχει ταχθεί ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου και οι φορείς του τόπου.
Το Τεχνικό Επιμελητήριο – Τμήμα Ανατολικής Κρήτης ΤΕΕ ΤΑΚ, με απόφαση του το 2015, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, αναφερόμενο στις επιπτώσεις που θα έχει η σχεδιαζόμενη εγκατάσταση, εκφράζοντας κάθετη αντίθεση προς αυτή.
Η Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας Αναρρίχησης ΕΟΟΑ εξέδωσε ψήφισμα στις 12-9-2020 ενημερώνοντας όλες τις αρμόδιες αρχές κατά της σχεδιαζόμενης εγκατάστασης αιολικών πάρκων σε προστατευμένες περιοχές της Ελλάδας περιοχές Νatura 2000, Ramsar, Γεωπάρκα, και ορεινούς όγκους. Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν επιτρέπει την εγκατάσταση ΒΑΠΕ σε αυτά τα υψόμετρα!
Η χώρα μας το 2014 καταγγέλθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση για παραβάσεις της νομοθεσίας που αφορά την αδειοδότηση ΒΑΠΕ σε περιοχές Νatura στην Κρήτη (αρθρ 6 παράγραφος 3 της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ για την προστασία των οικοτόπων)
Το Οροπέδιο Λασιθίου ήταν το πρώτο και μεγαλύτερο αιολικό πάρκο με τους παραδοσιακούς ανεμόμυλούς του να αντλούν νερό και να ποτίζουν τις καλλιέργειες του. Η εικόνα του αυτή αποτελούσε και αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες που το επισκέπτονται κάθε χρόνο.
Υποστηρίζουμε κάθε προσπάθεια που έχει ως στόχο την αναστήλωση – αποκλειστικά – των ιστορικών ανεμόμυλων.
Ο ΕΟΣ Λασιθίου τάσσεται υπέρ των ΑΠΕ, εφόσον αυτές χωροθετούνται με εμπεριστατωμένες, ανεξάρτητες περιβαλλοντικές μελέτες, με τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών και κατόπιν διαβούλευσης με αυτές, μακριά από τους ορεινούς όγκους και τις προστατευμένες περιοχές.
Στην κλιματική κρίση δεν απαντάμε με μια μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή ! Ας αναλογιστούμε όλοι το αρνητικό ισοζύγιο μεταξύ του πρόσκαιρου μικρού ενεργειακού οφέλους από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών και της μόνιμης ανυπολόγιστης περιβαλλοντικής καταστροφής. Το μόνο κίνητρο είναι το μεγάλο οικονομικό όφελος επιχειρηματιών-ομίλων παίρνοντας μεγάλες επιδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση επωφελούνται της ευνοϊκής νομοθεσίας της πατρίδας μας.
Το ΔΣ του ΕΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ συναντήθηκε με τον δήμαρχο Οροπεδίου Λασιθίου Κο Γιάννη Στεφανάκη και συζήτησαν για τους τρόπους αντίδρασης στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Καλούμε όλους όσους αγαπάνε αυτό τον τόπο σε επαγρύπνηση και να δώσουν το παρόν στις κινητοποιήσεις που θα γίνουν . Είναι μεγάλη ευθύνη όλων μας να διαφυλάξουμε τον τόπο αυτό , προστατεύοντας πάση θυσία την υπεραξία των φυσικών οικοσυστημάτων και να τον παραδώσουμε αλώβητο στις επόμενες γενιές.

ΖΗΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΑΔΕΙΩΝ
ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΟΡΟΣΕΙΡΑ ΤΗΣ ΔΙΚΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ NATURA 2000

ΕΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ