Ο εξοπλισμός πεζοπορίας μπορεί να διαφέρει από μονοπάτι σε μονοπάτι. Μπορεί να μην χρειαστείτε πιολέ (αξίνες πάγου) και κραμπόν (καρφιά παπουτσιού) για να πεζοπορήσετε σε μονοπάτια στα Αστερούσια βουνά ακόμα και μέσα στο βαρύ χειμώνα, αλλά σίγουρα θα τα χρειαστείτε για μια απλή πεζοπορία στις Άλπεις. Ο βασικός εξοπλισμός όμως παραμένει ο ίδιος για τα περισσότερα μονοπάτια. Είναι σημαντικό να έχετε στο σακίδιό σας τα παρακάτω αντικείμενα για τη δική σας ασφάλεια κατά τη διάρκεια μιας πεζοπορίας.

Δέκα αναγκαία πράγματα Εξοπλισμού Πεζοπορίας
Τα δέκα από τα πιο βασικά εργαλεία εξοπλισμού πεζοπορίας που πρέπει να έχει ο καθένας όταν πηγαίνει για πεζοπορία είναι τα εξής:
1.Χάρτης
2.Πυξίδα
3.Γυαλιά ηλίου, αντηλιακή κρέμα και καπέλο
4.Επί πλέον ζεστά ρούχα
5.Προβολέας και/ή φακός κεφαλής
6.Ατομικό κουτί πρώτων βοηθειών
7.Σπινθηριστής επιβίωσης
8.Σπίρτα
9.Μαχαίρι
10.Σνακ ή σάντουιτς και λίγο περισσότερο νερό από όσο χρειάζεστε
Ο παραπάνω εξοπλισμός είναι ο απόλυτα απαραίτητος που πρέπει να έχετε πάντα μαζί σας.

Παραθέτουμε όμως και μερικά αναγκαία εργαλεία πεζοπορίας παρακάτω. Μπορεί να μην είναι δυνατό να τα κουβαλάτε όλα αυτά μαζί σας, γι’ αυτό πρέπει να επιλέγετε πάντα αυτά που είναι περισσότερο σχετικά με τον τύπο της πεζοπορίας σας.

Επιπλέον βασικά είδη πεζοπορίας
1.Liposan για τα χείλη – για να μην σκάσουν τα χείλη σας.
2.Ανταλλακτικές μπαταρίες – για τους φακούς σας.
3.Σύστημα φιλτραρίσματος νερού – αυτό θα είναι χρήσιμο αν σας τελειώσει το νερό και δεν υπάρχουν πηγές τριγύρω.
4.Καταφύγιο έκτακτης ανάγκης – αυτό μπορεί να έχει τη μορφή σκηνής, κουβέρτας, ή ακόμα και μια αλουμινοκουβέρτα έκτακτης ανάγκης.
5.Υπνόσακος – σε περίπτωση που σας πιάσει η νύχτα και χρειαστεί να κατασκηνώσετε έξω.
6.Σφυρίχτρα – αυτή μπορεί να σας σώσει τη ζωή εάν χαθείτε και χρειαστεί να τραβήξετε την προσοχή.
7.Εντομοαπωθητικό – πολύ χρήσιμο τις καλοκαιρινές βραδιές, όταν τα κουνούπια βγαίνουν παγανιά.
8.Κιάλια – για να μπορείτε να βρείτε κάποια διαδρομή διαφυγής που δεν μπορείτε να δείτε με γυμνό μάτι.
9.Μπαστούνια πεζοπορίας (μπατόν) – χρησιμοποιούνται για σταθερότητα στο περπάτημα, ενώ παράλληλα κάνουν εξαιρετικούς νάρθηκες σε περίπτωση τραυματισμού.
10.Σακούλα σκουπιδιών – θυμηθείτε – Δεν αφήνουμε τίποτα πίσω μας παρά μόνο τα ίχνη μας!
11.Εξοπλισμός βροχής – ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι για βροχή.
12.Κορδόνια/σχοινί – αναμφίβολα θα βρείτε μια χρήση για αυτό, είτε πρόκειται να αλλάξετε κάποιο σπασμένο κορδόνι είτε για το δέσιμο ολόκληρου του παπουτσιού σας.
13.Κιτ Compeed – αυτός θα είναι ο καλύτερός σας φίλος όταν αρχίσουν να σχηματίζονται μικρές φουσκάλες από την τριβή με το παπούτσι.
14.Χαρτί υγείας – ποτέ δεν ξέρεις πότε η φύση θα σε καλέσει!
15.Δρομολόγιο της πεζοπορίας σας – αφήστε ένα στο αυτοκίνητό σας στην αρχή του μονοπατιού και ένα με έναν φίλο, ώστε οι άνθρωποι να ξέρουν πού βρίσκεστε.
16.Στοιχεία επικοινωνίας έκτακτης ανάγκης της περιοχής – να έχετε πάνω σας ένα χαρτί με αυτές τις πληροφορίες, καθώς και οποιαδήποτε φάρμακα που μπορεί να χρειαστεί να πάρετε.
Με αυτήν τη λίστα βασικού εξοπλισμού πεζοπορίας, θα είστε βέβαιοι ότι θα έχετε πάντα τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεστε όταν πηγαίνετε για πεζοπορία.