Site Loader
“Canyoning” στην ελληνική γλώσσα σημαίνει η διάσχιση και συγκεκριμένα η κατάβαση και πολλές φορές η εξερεύνηση φαραγγιών. Αυτό επιτυγχάνεται ακολουθώντας την ροή των νερών και φυσικά προσπερνώντας τα εμπόδια που υπάρχουν στην φύση με τεχνικά μέσα αλλά κυρίως με σεβασμό προς το περιβάλλον. Θυμίζει παιδικό μαγικό παιχνίδι αφού οι συμμετέχοντες προκειμένου να πραγματοποιήσουν την κατάβαση φαραγγιών περπατούν μέσα στο νερό, κατεβαίνουν φυσικές νεροτσουλήθρες, κάνουν βουτιές σε βαθιά παγωμένα νερά, ενώ όποτε κριθεί απαραίτητο πραγματοποιείται κατάβαση καταρρακτών με σκοινιά. Το Canyoning είναι συνδυασμός πλήθους δραστηριοτήτων του βουνό. Συνδυάζονται, η αναρρίχηση, η καταρρίχηση, η ορειβασία, η σπηλαιολογία και το κολύμπι. Όπως σε όλες τις δραστηριότητες του βουνού έτσι και στο Canyoning χρειάζεται η συνοδεία και εκμάθηση από έμπειρους ειδικούς – οδηγούς. Δεν είναι απαραίτητη κάποια προηγούμενη εμπειρία, χρειάζεται να υπάρχει γνώση κολύμβησης, να μην υπάρχει υψοφοβία, ενώ ιδιαίτερα βοηθητική είναι η ύπαρξη καλής φυσικής κατάστασης. Το πιο βασικό όμως είναι η ανάγκη της επαφής με τη φύση.” (ορισμός από τη σελίδα http://www.mountainaction.info)

Για εσάς που αναζητάτε να ξεφύγετε από την καθημερινή σας ρουτίνα, το canyoning μπορεί να γίνει η πιο διασκεδαστική σας απόδραση. Ειδικά το καλοκαίρι, όταν ο καιρός είναι ζεστός, δεν υπάρχει τίποτα πιο συναρπαστικό από το να μπειτε στο νερό και να ενσωματώσετε τον εαυτό σας μέσα σε μια περιπέτεια. Η απόλυτη ελευθερία της εξερεύνησης ενός τοπίου από κοντά. Είναι μια μοναδική εμπειρία για όσους δεν τους πειράζει να βραχούν και είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εξερευνήσουν φαντασμαγορικά τοπία όπως τα φαράγγια της Κρήτης.

Η ενασχόληση στο Canyoning είναι γενικά κατάλληλη για ενήλικες και εφήβους, αλλά υπάρχουν και μερικά φαράγγια που είναι κατάλληλα και για μικρά παιδιά. Επομένως, μην δυστάσετε να το δοκιμάσετε – σίγουρα θα υπάρχει ένα φαράγγι που ταιριάζει στις ικανότητές σας. Εάν ξέρετε να κολυμπάτε, είστε γενικά σε φόρμα και υγιής και δεν σας πειράζει να βυθίσετε το κεφάλι σας κάτω από το νερό, το canyoning θα μπορούσε να είναι το άθλημά σας.

Το Canyoning είναι κυρίως ψυχαγωγικό άθλημα και βοηθά τους ανθρώπους να αποκτήσουν ουσιαστική εμπειρία σε εξωτερικούς χώρους.

Υπάρχουν τόσα πολλά υπέροχα μέρη για να δοκιμάσετε το canyoning για πρώτη φορά. Εάν είστε νέος στο άθλημα, τότε θα πρέπει ξεκινήσετε με μια εκπαιδευμένη ομάδα η οποία θα επιλέξει για σας ένα φαράγγι που θα είναι λιτό με μερικά διασκεδαστικά άλματα και τσουλήθρες και με λίγες τεχνικές δεξιότητες.

Υπάρχουν πολλά φαράγγια για μια πρώτη και διασκεδαστική εμπειρία στα νότια παράλια της Κρήτης μας με υπέροχες διασκεδαστικές τσουλήθρες, με μικρούς καταρράκτες και με την επιλογή να κάνετε άλμα σε μεγάλες πισίνες. Χρειάζεστε απλώς τη δίψα σας για περιπέτεια, να μπορείτε να κολυμπήσετε και να ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες του εκπαιδευτή σας για να απολαύσετε αυτό το ταξίδι μέσα σε ένα φαράγγι.

Αν και δεν υπάρχουν κανόνες για το πότε πρέπει να κάνετε canyoning, το απολαμβάνετε καλύτερα όταν ο καιρός είναι ζεστός. Η καλύτερη εποχή για να κλείσετε ένα μάθημα με τον εκπαιδευτή του συλλόγου μας, είναι κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, ή αργά την άνοιξη / αρχές φθινοπώρου, όταν οι θερμοκρασίες είναι ακόμα καλές.

Όπως όλα τα extreme sports, το canyoning έχει τους κινδύνους του. Αλλά με έναν καλό εκαπιδευτή, μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε αυτούς τους κινδύνους και να μάθετε νέες δεξιότητες με επαγγελματική επίβλεψη. Αρκετά συχνά, οι άνθρωποι εκπλήσσονται με το τι μπορούν να κάνουν όταν δοκιμάζουν το canyoning για πρώτη φορά.