Site Loader

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Κρήτης για την διασυλλογική βόλτα που κάναμε μαζί τους και τις ιδιαίτερες συγκινήσεις που μας έδωσαν.

“Στις αρχές Ιουλίου 2022 τηλεφώνησε στον Σύλλογο μας ο Μπάμπης Συμεωνίδης, προτείνοντας να κάνουμε μία συνεργασία με τον Πεζοπορικό Ορειβατικό Σύλλογο, “Δρόμοι Ζωής”. Πολύ σύντομα κανονίστηκε ραντεβού  με τον ιδρυτή του Συλλόγου Δρόμοι Ζωής, κ. Τάκη Τζανακάκη, όπου συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες και κανονίσαμε να κάνουμε τον περίπατο στο δάσος του Φουρνίου με την βοήθεια εθελοντών από τους δρόμους ζωής στις 13-7-2022.

 Η ιδέα και η εφαρμογή είναι απλή για τον κάθε ένα, όχι όμως για ανθρώπους με σοβαρά προβλήματα όρασης και πλήρη τύφλωση. Για τους περισσότερους ήταν ξεχωριστή εμπειρία, είτε ήταν μέλη του Συλλόγου μας, είτε ήταν εθελοντές που έρχονταν πρώτη φορά σε επαφή με τυφλούς και μάλιστα σε βατό μεν, αλλά ορεινό περιβάλλον.   

Με τα αυτοκίνητα των εθελοντών αποβιβαστήκαμε στις 7 το απόγευμα στο δάσος στην κεφάλα των κάτω Αρχανών, ένα από τα ελάχιστα αν όχι το μοναδικό τόσο κοντά στο Ηράκλειο δάσος που προσφέρεται για περπάτημα και αναψυχή από όλους. Το δάσος αυτό γειτνιάζει με την  Μινωική νεκρόπολη και τον περίφημο Μινωικό θωλοτό τάφο που λόγω της ομοιότητάς του με φούρνο, πήρε το όνομα Φουρνί η περιοχή αυτή.

Αμέσως καταλάβαμε πως θα έχουμε παρέα κατά την διάσχιση του δάσους με πεύκα, κυπαρίσσια, πλήθος θάμνων  και άλλα είδη δέντρων. Μία μικρή αγέλη από σκυλιά μας υποδέχτηκαν σαν να μας περίμεναν και να μας γνώριζαν από καιρό, κουνώντας τις ουρές τους σε κάθε ευκαιρία επιζητώντας τα χάδια μας, τα οποία τους προσφέραμε μαζί με λίγη τροφή που κρατούσε μαζί του ο προνοητικός Μπάμπης Συμεωνίδης.

Καθ’όλη την διάρκεια του περιπάτου μας, ο Τάκης Τζανακάκης φρόντιζε να εντοπίζει διάφορα δέντρα, θάμνους και να μας τα περιγράφει, ενώ παράλληλα πρότεινε στα μέλη μας να τα αγγίξουν, να τα περιεργαστούν και να εντοπίσουν τις διαφορές τους. Περιέγραφε τον χώρο, τι υπάρχει  κοντά και τι φαίνεται από το κάθε σημείο, συμβάλλοντας έτσι στην κατανόηση από τα μέλη μας της θέσης και του προσανατολισμού  τους.

Ο θαυμάσιος περίπατος ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη μας στο πέτρινο θέατρο, το οποίο έχει θέα προς το όρος Γιούχτα, τον κάμπο των Αρχανών, τις πάνω και κάτω Αρχάνες με νοτιοανατολικό προσανατολισμό σε υψόμετρο 435 μέτρα.   

Οι εθελοντές μας φρόντισαν να μας φτιάξουν κρύο τσάι από βότανα του βουνού το οποίο μας πρόσφεραν σε πορσελάνινες κούπες. Όλοι είχαμε μαζί μας κάτι να φάμε και κάτι να κεράσουμε, οπότε όλοι φάγαμε από όλα κλείνοντας την μαγευτική μας βόλτα με τον καλύτερο τρόπο.

Η Φύση όμως δεν είχε πει την τελευταία της κουβέντα, σύντομα οι εθελοντές και όσα άτομα είχαν μειωμένη όραση απόλαυσαν την πανσέληνο του Ιούλη από αυτό το πραγματικά χαρισματικό μέρος από αρχαιοτάτων ετών.

Ευχαριστούμε θερμά τον Μπάμπη Συμεωνίδη που είχε την ιδέα και μας το πρότεινε. Ευχαριστούμε θερμά τον Τάκη Τζανακάκη, τον Σύλλογο Δρόμοι Ζωής και τους εθελοντές μας, γιατί χωρίς αυτούς δεν θα πραγματοποιούνταν αυτή η δράση που μετατόπισε τα όριο του θέλω και μπορώ.

Κάθε ιδέα ή πρόταση που κατατίθεται για να ευοδωθεί, απαιτείται γόνιμο έδαφος και αυτό υπάρχει στην Π.Ε.Τ.Κ.